Витамин С: Митове и Истини

Пролетта ни носи не само топлина, природна пъстрота и радост, но и сезонни проблеми. Един от тях е дефицитът на витамини. Лекарите препоръчват да се ядат плодове и зеленчуци и да се приемат допълнително витамини. Витамин С или т.нар. аскорбинова киселина е един от най-важните витамини, който изпълнява множество съществени функции в човешкия организъм. За ползите от този витамин се говори от далечни времена.
Наистина ли е толкова важен Витамин C?
Отговорът е: Да, важен е! Аскорбиновата киселина - един от най-естествените антиоксиданти, предпазва тялото от преждевременно стареене и отравяне от различни видове вещества (включително токсини, получени по време на вирусни и бактериални инфекции), укрепва кръвоносните съдове и лимфната система, необходими за поддържане на имунитета, усвояването на желязо, производството на хормони и регенерирането на тъканите.
Нуждата от Витамин С в организма на човек се увеличава при физическо натоварване на тялото. Вярно!
Колкото по-високо е натоварването на тялото (при борбата с настинка или спортна умора), толкова по-висока е необходимостта от витамин С. При нормални обстоятелства възрастен човек е достатъчно да си набавя 100 mg аскорбинова киселина на ден. Интензивното физическо натоварване може да увеличи нуждата до 140 mg, при състезания до 200 mg и екстремни условия до 400 mg!
Незаменим при грип и простуди. Вярно!
Под въздействието на вирусите настъпва оксидативен стрес на организма с всички неприятни последствия – втрисане, температура и т.н., витамин С е мощен антиоксидант и неговата полза при грип е очевидна. Особено ако се приема в естествен вид от пресните плодове и зеленчуци.
Най-много витамин С се съдържа в цитрусовите плодове. Не е вярно!
Малко известен факт е, че най-голямото съдържание на витамин C имат – шипките. Те съдържат 1250 мг от витамина на 100 гр., докато цитрусовите плодове съдържат едва 50 мг на 100 гр. Важно е да се знае, че при набавянето на витамин С от плодове и зеленчуци, те трябва да се консумират в суров вид, защото при термична обработка голяма част от витамина се разрушава.
Витамин С не може да се образува в човешкото тяло. Вярно!
Много важно е да се знае, че този витамин не може да се образува в човешкото тяло, поради което е нужно да бъде набавян чрез храната или под формата на добавки.
Витамин С се отнася до водоразтворимите витамини и не се задържа в тялото: дори ако вземете доза, превишаваща няколко пъти дневната, след 4-5 часа, излишъкът ще бъде освободен през бъбреците. Ето защо хипервитаминозата (нежелани последствия от твърде много витамини) при аскорбиновата киселина е много рядка.
Дефицитът на витамин С (хиповитаминоза) е честа, особено през пролетта и ако тялото трябва да се предпази от заболяванe. Ето защо се препоръчва да се вземат допълнителни дози витамин С за предотвратяване на сезонни заболявания.
В бонбоните Кармолис се съдържа Витамин С. Така че, те не само спомагат за облекчаването на кашлица и за предотвратяване на настинки, но също така са източник на витамин С.